Schwep

Tweehonderd woorden
(inclusief deze kop)

Ik ben een teksthakker. Ook een -kakker natuurlijk, maar al meer dan dertig jaar hak ik vooral veel met het tekstbijltje. Ooit was het een spel tussen mij en grafisch ontwerper Ronald Borremans van Ontwerpwerk om teksten precies op maat te maken voor de pagina's van een bedrijfskrant. “Frank, dit is te lang, bijna 1500 woorden, er is maar ruimte voor 850.” Dan sleep ik mijn bijl en maakte er precies 850 woorden van. Geen 849 of 851 maar 850. Voor de sport.

Bij het op maat maken van tekst denk ik primair aan de lezer. Voor hem of haar moet het een goed, lekker leesbaar verhaal zijn. Tegelijk mag er van de essentie niets ontbreken. Anders vertel je onwaarheden of komt niet je hele boodschap over.

In de internettijd rekenen we in schermen. Langer dan twee is te veel, soms mag het zelfs niet meer zijn dan één. De lezer houdt niet van scrollen. Als de kop en de intro niet naar meer smaken klikt hij weg. Vaker dan ooit moet een schrijver of redacteur de essentie weten te vangen in een paar woorden. Die liefst ook nog leesbaar zijn in het verkleinglas van Google.

Frank Schweppe  Le Ballon Bleu   63390 Sauret-Besserve, France.
+33 (0)4 73 85 31 57  frank(at)schwep.com